Jdi na obsah Jdi na menu

začátky

pro katku
 

Základní oko

 

Do smyčky vytvořené navinutím pracovní příze u palce vsuneme háček a nahodíme tu část příze, která jde od ukazováčku pod palec tak, že zobáček háčku je otočený částečně nahoru a nahazujeme zdola nahoru. Přízi protáhneme smyčkou, tu pak s palcem spustíme a vzniklé oko přitáhneme koncem pracovní příze. Tím máme vytvořené první oko, které zůstává na háčku.
 


 

Řetízkové oko, řetízek

 

První oko přidržíme palcem a prostředníkem levé ruky, nahodíme přízi vedoucí od ukazováčku a protáhneme ji prvním okem. Každým dalším nahozením a protažením příze okem na háčku vznikne nové řetízkové


Zabodávání

 

Pevné oko

 

Krátký sloupek

 

Půlsloupek

 

Dlouhý sloupek

 

 

 

Pecičky čtyřikrát zabodávané

 

 
Pecičky čtyřikrát zabodávané mají značnou spotřebu vlny, proto se jich používá jen málo, např. k přerušení hustě háčkované plochy krátkých nebo dlouhých sloupků. Háčkujeme je jako pecičku dvakrát zabodávanou, avšak do jednoho oka základní ho řetízku vbodneme čtyřikrát, a to vždycky s nahozením pracovní niti na háček a s vytažením každé smyčky. Na háčku bude devět smyček. Pak nahodíme a pracovní nit protáhneme osmi smyčkami, znovu nahodíme a protáhneme posledními dvěma smyčkami na háčku.
Tyto pecičky jsou objemnější, a proto je háčkujeme do každého druhého oka základního řetízku nebo do každého druhého sloupku základního vzoru a mezi dvěma pecičkami uháčkujeme jedno řetízkové oko.

Pecičky dvakrát zabodávané

Pecičku háčkujeme volně, tak, aby její výška odpovídala dvakrát nahazovanému sloupku. Na začátku práce ji nahradíme čtyřmi řetízkovými oky. Pracovní nit nahodíme jednou na háček, vbodneme do pátého řetízkového oka od háčku, nahodíme, protáhneme nabodnutým okem a vzniklou smyčku vytáhneme. Pak znovu nahodíme a vbodneme podruhé do téhož řetízkového oka, nahodíme a nahození protáhneme nabodnutým okem a smyčku vytáhneme.
 
Znovu nahodíme a protáhneme najednou čtyři smyčky na háčku a pak s novým nahozením protáhneme poslední dvě smyčky
 
Výška sloupku odpovídá třem řetízkovým okům. Nahodíme a vbodneme háčkem do čtvrtého řetízkového oka od háčku, znovu nahodíme a přízi protáhneme nabodnutým okem. Na háčku vzniknou tři smyčky.
 
 
Znovu nahodíme a protáhneme prvními dvěma smyčkami na háčku. Zůstanou nám dvě smyčky.
 
Znovu nahodíme a protáhneme zbývajícími dvěma smyčkami. Na háčku nám zůstane jedna smyčka. Další sloupek vbodneme do sousedního oka a postup opakujeme.
 
Výška půlsloupku odpovídá dvěma řetízkovým okům. Pracovní přízi nahodíme na háček, vbodneme do třetího řetízkového oka od háčku, znovu nahodíme a nahozenou přízi provlékneme nabodnutým řetízkovým okem. Na háčku máme tři smyčky.
 
 
Ještě jednou nahodíme a všechny smyčky na háčku protáhneme najednou. Pak opakujeme postup do dalšího oka základního řetízku.
 
Výška tohoto sloupku odpovídá jednomu řetízkovému oku. Proto první krátký sloupek pracujeme až do druhého řetízkového oka od háčku. Vbodneme do příslušného řetízkového oka, nahodíme a nahozenou přízi protáhneme nabodnutým okem. Na háčku vzniknou dvě smyčky.
 
 
Znovu nahodíme a protáhneme nahození oběma smyčkami na háčku najednou. Postup pak opakujeme do sousedního oka základního řetízku.
 
 
Krátké sloupky se nejčastěji pracují v sem a tam jdoucích řadách, tedy po líci a po rubu. Na konci řady děláme ještě jedno řetízkové oko, pak práci obrátíme a háčkujeme krátký sloupek další řady. Jestliže chceme krátké sloupky háčkovat jen po lícové straně, musíme nit vždy na konci řady ustřihnout a novou řadu začít od stejného místa jako řadu předcházející. Vbodáváním háčku pod jednu (buď přední nebo zadní vodorovnou nitku sloupku předchozí řady) vznikají rozmanité vzory.
Háček vbodneme do řetízkového oka.
 
Nahodíme a nahozenou přízi protáhneme nejprve nabodnutým řetízkovým okem a pak ještě smyčkou na háčku.
 
 
Oba úkony - nabodnutí a protáhnutí dvěma smyčkami najednou - opakujeme do dalších řetízkových ok. Pevných ok užíváme při přechodu z jednoho místa na druhé, nechceme-li práci přerušit přestřižením pracovní příze.
zac_hac5.jpg(3 kb)
Důležité pravidlo: začínáme-li háčkovat řadou řetízkových ok, musíme sloupky v první řadě zabodávat za jednu nitku oka základního řetízku. Děláme tak proto, aby okraj háčkování byl pevnější. V dalších řadách už zabodáváme za dvě vodorovné nitky sloupků. Za jednu nitku se v dalších řadách zabodává jen v případě, že je to předepsáno v popise vzoru.
Přízi protáhneme smyčkou, tu pak s palcem spustíme a vzniklé oko přitáhneme koncem pracovní příze. Tím máme vytvořené první oko, které zůstává na háčku.


 

Pikotky

 

Pikotky se mohou pracovat několika způsoby, buď samostatně jako prýmek k přišívání nebo našívání, nebo jako základ pro další háčkování, anebo jako vzdušný krajkový vzor.

 

Pikotky k přišívání - uháčkujeme čtyři volnější řetízková oka, pak vbodneme háčkem přes 3 oka zpět do prvního řetízkového oka, pracovní nit nahodíme na háček a protáhneme ji nabodnutým okem, znovu nahodíme a nit protáhneme oběma oky na háčku, čímž vlastně máme uháčkovaný krátký sloupek. Další pikotku háčkujeme stejným způsobem od začátku popisu práce, tj. 4 řetízková oka atd. Do řetízkového oka vbodneme za dvě nitky, protože jinak by nebyla pikotka dost pevná. Práce se usnadní, když držíme háčkování v kolmé poloze.
Další pikotku háčkujeme stejným způsobem od začátku popisu práce, tj. 4 řetízková oka atd. Do řetízkového oka vbodneme za dvě nitky, protože jinak by nebyla pikotka dost pevná. Práce se usnadní, když držíme háčkování v kolmé poloze.
 

Pikotky pracované na pevném základě - nejprve uháčkujeme pevný základní kraj do potřebné délky. začínáme dvěma řetízkovými oky, háček vbodneme zpět do prvního z nich a uháčkujeme krátký sloupek. Pak vbodneme háček pod kolmou smyčku po levé straně tohoto krátkého sloupku a opět uháčkujeme krátký sloupek. Takto pokračujem v háčkování sloupků až do potřebné délky. Tento základ se netáhne, je výhodný zvláště pro začátečnice, které ještě nedovedou odhadnout potřebnou délku začátečního řetízku.

Pikotky přiháčkované k pevnému základu - začínáme novým klubíčkem opět po lícové straně u začátku pevného základu. Vpíchneme háčkem pod obě vodorovné nitky prvního krátkého sloupku, nahodíme pracovní nit na háček a protáhneme ji nabodnutým sloupkem a pak do něho uháčkujeme ještě jeden krátký sloupek. Dále háčkujeme pikotky: uháčkujeme 3 řetízková oka, zpět do druhého z nich uháčkujeme krátký sloupek a do prvního oka dlouhý sloupek. Pikotku připojíme pevným okem do třetího krátkého sloupku základu, přičemž háček vbodneme za obě nitky sloupku.
Pikotkový prýmek můžeme skrytě přišít tak, aby šikmé nitky volného okraje tvořily lem výstřihu, rukávků, kapsiček. Nebo pikotkový proužek dolním okrajem předního a zadního dílu a na jeho volné straně budeme pracovat jako vzor.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář